Avantouinti hyödyt ja vinkit


Mitä hyötyjä avantouinnilla ja talviuinnilla on?

Avantouinnilla on todettu positiivista vaikutusta sydän- ja verisuonijärjestelmään, kuten verenkierron paranemiseen esimerkiksi ääreisverenkierrossa. Kylmässä vedessä uiminen vaikuttaa suotuisasti esimerkiksi verenpaineeseen.

Avantouinnin on todettu myös parantavan vastustuskykyä, vaikuttavan mielenterveyteen positiivisesti, polttavan kaloreita, vähentävän stressiä ja edistävän aineenvaihduntaa. Talviuinti edistää lihasten rentoutumista ja voi auttaa palautumisessa. Myös unenlaatu voi parantua avantouinnin myötä. Avantouinnin vaikuttaa monipuolisesti elimistömme hormonitoimintaan. Lisätutkimusta avantouinnin hyödyistä pitkäaikaisvaikutusten ymmärtämiseen vielä kuitenkin vaaditaan enemmän.

Kuinka usein avantoon? Kuinka kauan avannossa voi olla?

Avantouinnissa on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja aloittaa kylmäaltistus varovaisesti ja rauhassa. Alussa voi riittää kerran viikossa käynti ja kun keho tottuu, voi käyntien määrää lisätä. Ei ole mitään oikeaa tai väärää määrää käydä talviuimassa.

Avannossa oleskelun kesto vaihtelee yksilöllisesti. Se riippuu muun muassa avantouintikokemuksesta ja sääolosuhteista. Avantouinnille ei ole määrättyä aikaa ja aloittelijan kannattaakin ottaa alussa rauhallisesti. Lyhytkin aika avannossa riittää. On huomioitava, että kehoa pitää totuttaa kylmäaltistukseen pikkuhiljaa. Liian pitkä avannossa oleminen voi aiheuttaa esimerkiksi hypotermiaa.

Milloin avantoon ja talviuimaan ei kannata mennä?

1. Flunssaisena ja kuumeisena ei kannata avantoon mennä
2. Muut akuutissa vaiheessa olevat terveysongelmat, jotka eivät ole hoitotasapainossa
3. Avantouinnissa riskiryhmään kuuluvat sydän- ja verisuonisairaat, hengityselinsairaat sekä ikäihmiset – Suuret lämpötilan vaihtelut ja kylmäaltistus ovat elimistölle rankkoja. Siksi on hyvä keskustella lääkärin kanssa ja aloittaa varovaisesti avantouinti, jos kuulut riskiryhmään.
4. Raskaana oleville ei suositella voimakasta kylmäaltistusta – varsinkin avantouinnin aloittaminen raskaana ei ole suositeltavaa.
5. Olet alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena – päihteet vaikuttavat kehon kykyyn säädellä lämpötilaa ja vaikuttavat esimerkiksi havainnointikykyyn ja koordinaatioon.
6. Avantoon ei kannata mennä aivan suoraan saunasta, vaan kehon kannattaa hetken jäähtyä saunan ja avannon välillä – liian suuret lämpötilan vaihtelut ovat keholle raskaita ja voi aiheuttaa esimerkiksi shokkia.
7. Vaaralliset sääolosuhteet – esimerkiksi kovin voimakas tuuli ja muut ääriolosuhteet

Vinkit avantouintiin/talviuintiin

Meidän vinkkimme talviuintiin on ehdottomasti hyvät varusteet. Nämä toki on mielipidekysymyksiä, mutta Pilvi sai aloitettua tämän harrastuksen hyvien varusteiden myötä. Anne lainasi neopreenikengät eli avantokengät, joiden kanssa kylmään veteen meno oli huomattavasti helpompaa.

• Laita jalkoihin uintikengät/villasukat/uintisukat – ensimmäinen kylmä tuntemus ei iske heti varpaista. Pääset veteen helpommin, kun varpaat eivät ole saman tien jäässä.
• Hanskat käteen – jäätyneet ja kylmät kaiteet eivät ole mukavia pitää paljain sormin kiinni. Hanskat myös pitävät sormien ääreisverenkierron lämpimänä
• Pipo päähän – lämpö ei karkaa päästä
• Muista hengittää! – Hengitä rauhallisesti ja keskity siihen, että hengität syvään rauhassa.
• Lämmin kylpytakki – pidä avannon lähellä jotain lämmittävää, johon voit kietoutua uinnin jälkeen
• Pelkkä kastautuminen on myös ok – Ei ole oikeaa tai väärää tapaa käydä avannossa. Voi kastautua, jos uinti ei tunnu hyvältä. Voi olla paikallaan ja hengitellä. Tee niin, mikä tuntuu parhaalta.
• Vältä yksin avantoon menoa – turvallisuuden kannalta on hyvä olla joku mukana
• ÄLÄ HYPPÄÄ AVANTOON – mene rauhassa, jotta keho ehtii reagoida lämpöeroon. Liian nopeasti meneminen voi aiheuttaa kehoon shokkitilan ja pahimmassa tapauksessa jopa sydämen pysähtymiseen

Löydät talviuinnista paljon lisätietoa esimerkiksi Suomen Ladun nettisivuilta https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/talviuinti.html

Muutamia lähteitä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730683/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2022.2111789

Anne aloitti talviuinnin 3 vuotta sitten, koronan riehuessa maapallolla ja siitä kolme kuukautta myöhemmin Anne jäi sairastuttuaan vakavasti sairauslomalle (ei koronaan) ja sairauslomaa kesti jokusen kuukauden ja silloin avantouinti oli se yksi henkireikä, jonka voimalla jaksettiin päivästä toiseen ja voin sanoa, että on uitu aika paljon ilman saunaa, vaihdettu vaatteet pakkasella ja samalla nautittu elämästä ❤️ – Anne

Pihlajaluoto lokakuussa 2020.

🧡 Saunamimmit

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑