Saunan rakennus

Rakensin vuosi sitten lomalla pienoismallin lapsuudenkodin saunasta.

Rakentamiseen tarvitsin Bilteman tikkuja, liimaa, sahaa, mattoveistä, puukkoa, ja tulostettua ”sahapuuta”, hiomapaperia, maalia, pensseleitä, pieniä esineitä, 3D tulostimen, pieniä ruuveja, puristimia, luovuutta ja ennen kaikkea paljon hermoja ja aikaa.

Lapsuudenkotini sijaitsee Lapissa, Järvenpäästä kotikotini ovelle on matkaa 970km. Sauna on rakennettu joskus 1940-1950? Isäni isä oli puuseppä, muurari ja rakensi puuveneitä ja samat taidot peri myös isäni, joka myös jäi lapsuutensa pihapiiriin. Jonne myös äitini muutti vuonna 1961, jossa äitini edelleen asuu. Saunasta löytyy saunakamari takalla, pieni eteinen ja sauna, jossa on iso puukiuas ja vesipata. Puut kannetaan liiteristä ja vedet saa letkulla porakaivosta.

Suunnittelu alkoi mittaamisella, suunnittelulla. Seinät ja lattiat on piirretty Solidworksilla (kiitos avomieheni ❤️). Bilteman tikuilla syntyi seinät ja katto. Kattokin on tulostettu ja tikut liimattu muovin päälle. Löysin myös askartelu sammalta. Liimana käytin Erikeeperiä. Lattia on päällystetty hiomapaperilla, sai samalla karheutta. Kotisaunassa on betonilattia, jossa on ajanpatinaa.

Myös padan ja kiukaan seinässä on hiomapaperia, joka on maalattu harmaalla ja myös mustia roiskeita noesta. Muut seinät on paneloitu tikuilla. Ulkopuolella paneelit on maalattu punaisella ja valkoiset karmit.

Liimaa kului ja puristimet oli taivaanlahja. Puristimet ovat myös minipuristimet.

Kiuas, pata, lämpömittari, kiulu ja kauha ja vasta on tilattu https://www.riinatuulia.fi/fi ja muut Saiturin pörssistä, Rusta yms. Vati ja kauha on tulostettu 3D tulostimella. Lauteissa on käytetty myös Bilteman sytyketikkuja.

Valoina toimii patterikäyttöiset kausivalot. Oli tosi kiva tehdä 🤎 ja tuli ihan hieno, vaikka itse sanonkin.

Tällä viikolla saunaan muutti ihan oikea saunatonttu, joka on vuoden tarponut pohjoisesta saunomaan.

🧡 Saunamimmien Anne

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑