Fibro ja sauna

Tämä on aihe, jota olen pitkään miettinyt ja harkinnut. Aihe on henkilökohtainen, mutta olen hyvin avoin sairauteni suhteen, eikä tämä ole salaisuus.

Minä ja fibromyalgia olemme kulkeneet samaa matkaa sellaiset 17 vuotta. Lääkäri vaan totesi minulle, kun olin 25-vuotias, että sulla on fibromyalgia. Mene kotiin ja kato googlesta lisätieto. Mitä mie löydän ensimmäisenä, keski-ikäisten sairaus 😆 Hei, tervetuloa vaan keski-ikä kun 50v ikään on vielä puolet jäljellä 😂 Tosiaan tuolloin minua vielä pidettiin luulosairaana lääkäreissä. Noh melkein kaikki pistetään kyllä vieläkin fibron piikkiin. Nykyään kyllä fibro on reumasairauksien listalla.

Fibro on pitkäaikainen (parantavaa hoitoa ei ole) sairaus, joka ilmenee esim. kipuina, lihaskipuna, väsymyksenä, aivosumuna ja herkkinä alueina eripuolilla kehoa. Se on vähän niinkuin joku vieras tyyppi sun kehossa, jolla on vasara, noh välillä leka, jolla se naputtaa kehossa eri paikassa eli esim. eilen oli jalka kipeä, tänään olkapäät ja huominen on yllätys 😅. Ja niinkuin moni muukin sairaus, niin fibromyalgiaa on monta tasoa, lievää —> ääripää ja itse olen päässyt (vielä) ”aika helpolla” *koputtaa puuta*.

Fibro vaikuttaa myös uneen, minun syvät unet on todella huonot. Mittaan unta Oura sormuksella – syvä uni on siis 14min – 1.5h yössä. Minun pitäisi nukkua jotain 10h yössä unilääkärin mielestä. Vaikka nukun, niin aamuisin saattaa olla olo, etten ole nukkunut 🥱😴 Aiheesta lisää täältä ja myös täältä.

❗️Ja tosiaan nämä on minun kokemuksia ja tuntemuksia. Jokainen meistä on erilainen.❗️

Se miksi mie tätä nyt kirjoitan, on se et minulta on kysytty, että miten fibroa sairastava harrastaa saunomista? Moni meistä fibrolaisista saa saunakrapulan, mie en oo tainut kun kerran kokea sellaisen, saan ennemmin krapulan valvomisesta. Minun saunomisessa on tullut rutiiniksi kylmä vesi saunomisen päätteeksi, avanto 🧊, lumi ⛄️, kylmä suihku 🚿 yms. Myös juominen on tosi tärkeää, vesi 💧 ja elektrolyytti. Mikä myös helpottaa nykyisin minun saunomista on saunahattu.

Rakastan siis avantouintia ja sitä hyvää oloa 💙 Voin myös käydä avannossa ilman saunaakin. Jälkihien saa aika monesti estettyä, kun käy avannossa ennen pukeutumista 🥵 Minulle todella tärkeää on, että sinne avantoon pääsee turvallisesti ja myös pois, kun kroppa on mitä on.

Koska olen reuma seurannassa, niin en pääsisi tuonne kylmään veteen ilman kenkiä ja hanskoja. Tarvitsisin melkein neopreeni hihatkin, kun minun kyynärpäät eivät kestä kylmää. En siis uskalla enää uida kylmässä vedessä 🥺

Kengänkuivain on kuivaamiseen parhain.

Muutama linkki avantouintiin lopuksi: Avantouinti voi nollata uupuneen ylikierrokset ja auttaa päihittämään masennuksen , Suomen Latu , Näin aloitat talviuinnin

Kiitos kun jaksoit lukea 🧡 Saunamimmien Anne

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑